INDEMNIZATIA MAMICILOR

Theodora Bertzi, fost secretar de stat in Ministerul Muncii, cea care a pastorit legea cu privire la indemnizatiile pentru nou-nascuti, a raspuns intrebarilor tale la videochat stirileprotv.ro!

Mihaela, este un raspuns si pentru tine!

http://stirileprotv.ro/stiri/social/totul-despre-indemnizatiile-pentru-cresterea-copilului-diseara-la-21-00.html

Sinteza discutiei:

-studentele care nu au lucrat nu vor primi indemnizatiile de mamici.

– daca o mamica a lucrat in Franta si aduce adeverinta de venit va primi indemnizatie

-daca cererile se depun cu intarziere, mamicile pot pierde banii pe o luna sau doua

-daca o mamica lucreaza in doua parti, indemnizatia celor 85% va fi calculata ca suma a veniturilor mamei

-40% din angajatii Ministerului Muncii sunt competenti -Agentia Nationala de Prestatii Sociale face toate platile de alocatii din Romania, dar angajatii acestei agentii nu au pregatire superioara

-vor primi indemnizatia de 85% si mamicile care lucreaza cu jumatate de norma

-dosarul trebuie depus in maxim doua luni de la nastere la primaria de care apartine (vorbim de primul concediu)

-se iau in calcul si drepturile de autor pentru indemnizatiile de mamici -alocatia de sustinere ar trebuie sa se acorde in functie de numarul de copii – sunt 5.000 de cazuri de gemei/tripleti

– mamicile de gemeni/tripleti ar trebuie sa primeasca o alocatie mai mare, nu numai pana la varsta de doi ani

-mamicile de gemeni/tripleti sunt discriminate

-chiar daca mama n-a lucrat, tatal care are o slujba poate sa-si ia concediu paternal

-nu toate persoanele responsabile cunosc legea

-daca aveti intrebari adresati-va la Departamentul Muncii din cadrul Ministerului de resort

-raspunderea primordiala este intotdeauna a parintilor -aceasta lege ar trebui sa fie schimbata

-sunt mai multe spete, cazuri speciale care ies din acesta lege -alocatia de 200 de RON a fost conceputa pentru o patura larga de persoane Marti, mamicile de gemeni sau tripleti au iesit in strada, nemultumite ca la nasterea copiilor nu primesc indemnizatii de la stat decat pentru un singur bebelus. Cazul unei mame care a nascut tripleti, insa primeste de la stat indemnizatie doar pentru un singur copil, a ajuns la instanta suprema, care se va pronunta tot astazi. Femeia a dat in judecata Directia de Munca si Protectie Sociala Alba, cerand sa primeasca bani pentru toti cei trei copii si a castigat procesul la Curtea de Apel Alba. DMPS Alba a facut insa recurs, considerat nefondat Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa ca ultima cale de atac a institutiei este contestatia in privinta careia instanta suprema se va pronunta irevocabil marti.

Din acest an, proaspetele mamici primesc, in locul vechii indemnizatii de 600 de lei, 85% din media lunara a veniturilor obtinute in cele 12 luni dinaintea nasterii copilului. Gravidele trebuie insa sa aleaga de la bun inceput intre cei 600 de lei si 85% din venitul mediu. Drept urmare, mamicile au luat cu asalt directiile de asistenta sociala. In varianta initiala, legea a dat nastere unor cazuri controversate, cum al fi cel al unei notare din Dambovita, care a aplicat pentru indemnizatia acordata de stat, prezentand o adeverinta de venit de 4 miliarde de lei vechi. Drept urmare, Guvernul a stabilit un plafon maxim de 4.000 de lei.

Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei:

Pentru femeile care au nascut dupa 1 ianuarie 2009:

– indemnizatia se va acorda dupa depunerea la Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti a unei copii a certificatului de nastere a copilului,

– dar si o copie a cartii de identitate a unui reprezentant legal (persoana care incaseaza banii), potrivit Directiei de Asistenta Sociala.

Pentru femeile care au nascut inainte de 1 ianuarie 2009:

indemnizatia se va acorda dupa depunerea unei copii dupa certificatul de nastere al copilului si dupa buletinul mamei,

o adeverinta cu veniturile nete pe ultimele 12 luni si se pot face la sediul Directiei de Asistenta Sociala. Mamele care sunt deja in plata se pot adresa si Agentiilor Locale de prestatii Sociale.

De asemenea, sunt luate in calcul si veniturile aferente perioadelor asimilate, ca de exemplu: somaj, concedii medicale, perioadele de formare si perfectionare profesionala realizate cu acordul sau din initiativa angajatorului, efectuarea stagiului militar sau a serviciului militar pe baza de voluntariat, concedii pentru cresterea copilului.

In acest caz, cel mai frecvent se pot intalni urmatoarele situatii:

A. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite si din perioade asimilate si din perioade de realizare de venituri profesionale. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor  din perioadele asimilate si din perioada in care s-au realizat venituri profesionale, impartita la 12.

Exemplu:
Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite astfel:
–  4 luni concediu crestere copil timp in care a primit indemnizatia de 600 lei;
6 luni activitate profesionala salarizata;
2 luni concediu de maternitate prenatal, timp in care a primit indemnizatia de maternitate aferenta (85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare)

In aceasta situatie, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este urmatoarea :
(4 X 600 lei) + (veniturile salariale inregistrate in cele 6 luni lucrate) + (2 X indemnizatia de maternitate)
B. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite numai din perioade asimilate, altele decat concediul pentru cresterea copilului. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor din perioadele asimilate, impartita la 12.
Exemplu:
Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite din perioada de somaj.
Venitul este reprezentat de indemnizatia de somaj, iar baza de calcul pentru stabilirea indenizatiei este reprezentata de suma indemnizatiilor de somaj primite, impartita la 12.

C. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri. In aceasta situatie, conditiile de eligibilitate fiind indeplinite, chiar daca veniturile sunt egale cu ”0” , indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda la valoarea minima de 600 lei.

Exemplu: Absolvente cu examen de licenta sau de diploma ale cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective.

D. Situatia in care se naste inca un copil in perioada in care persoana este in concediu pentru cresterea primului copil.

In acest caz, perioada de concediu se prelungeste pana la implinirea de catre al doilea copil a varstei de 2 ani. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie calculata prin aplicarea procentului de 85% la veniturile realizate inainte de nasterea copilului/copiilor anteriori.

http://stirileprotv.ro/exclusiv/exclusiv-online/vezi-aici-actele-necesare-pentru-indemnizatia-de-crestere-a-copilului.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s