ROTAVIRUS

rotavirus

Copilul are febră puternică, vărsături, diaree? Prezentaţi-vă la medic! Poate fi vorba despre o infecţie cu rotavirus, principala cauză a diareilor înregistrate în primul an de viaţă. „Rotavirusurile sunt virusuri cu tropism digestiv, care atacă tubul digestiv, respectiv intestinul, şi provoacă boală diareică atât la copii, cât şi la adulţi. Boala este mai periculoasă la copii, deoarece deshidratarea produsă de boala în sine este foarte severă”, arată dr Ruxandra Drăghicenoiu, medic specialist boli infecţioase – pediatrie, de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Infecţiile cu rotavirus sunt mai frecvente la sugari decât la copiii mai mari. Potrivit statisticilor, incidenţa maximă a bolii se înregistrează la copiii între 6 şi 24 de luni.

SOS, deshidratarea!

La început, infecţia cu rotavirus poate fi confundată cu o viroză respiratorie, din cauza febrei ridicate. După câteva ore însă apar vărsăturile şi diareea. Sugarii care vin prima oară în contact cu rotavirusul fac o infecţie severă. Dacă părinţii nu se prezintă la medic cu copilul în timp util există riscul de deshidratare. Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul este mai mare. Un sugar se poate deshidrata din două-trei scaune diareice şi un episod febril. Deshidratarea poate merge până la convulsii, comă şi chiar deces. „Din acest motiv, îi sfătuim pe părinţi să meargă la medic în momentul în care un sugar mai mic de 6 luni prezintă febră. Sugarii mici nu au manifestări specifice, ei nu spun ce îi doare şi atunci mamele nu trebuie să treacă la automedicaţie”, atrage atenţia dr Ruxandra Drăghicenoiu.
Potrivit statisticilor, până la 5 ani, fiecare copil a contactat cel puţin o dată acest virus. După ce s-a îmbolnăvit o dată, copilul capătă imunitate parţială. De ce imunitate parţială? Există mai multe serotipuri de rotavirusuri, după un episod de boală, copilul capătă imunitate, dar nu la toate serotipurile de virus. Următoarea îmbolnăvire însă este mai uşoară.

Transmitere

Ca orice infecţie digestivă, calea de transmitere este fecal-orală. Rotavirusul se transmite prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin mâini murdare, alimente contaminate. Rotavirusul rezistă luni în şir pe suprafeţe nedezinfectate, de aceea riscul de contaminare este mare. Perioada de incubaţie a virusului este de trei zile, iar boala în sine durează între trei şi opt zile. Problema este însă că micuţii sunt contagioşi până la zece zile după dispariţia simptomelor. Copiii cu imunodepresie – care suferă de cancer, SIDA – pot transmite virusul chiar şi 30 de zile de la încetarea bolii. Imunitatea lor slăbită nu poate să omoare virusul, de aceea el continuă să se multiplice şi să fie eliminat prin materiile fecale. Incidenţa bolii este destul de mare, chiar dacă la noi nu există statistici. Totuşi, majoritatea copiilor internaţi cu diaree din luna mai până în prezent la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” au avut infecţie cu rotavirus, ne spune specialistul.

Tratament

Tratamentul infecţiei cu rotavirus este simptomatic. Principala măsură care se ia este rehidratarea copilului. În cazul micuţilor care suferă de o formă mai uşoară a bolii sunt recomandate săruri de rehidratare orală, ceaiuri îndulcite, supe de zarzavat. Există însă cazuri în care chiar şi o linguriţă de apă provoacă vărsături, făcând imposibilă rehidratarea orală. În cazul acestor copii este obligatorie spitalizarea şi hidratarea prin perfuzie. De asemenea, sunt recomandate medicamente antitermice, antispastice intestinale. „Nu există un tratament îndreptat împotriva rotavirusului. Trebuie însă să menţinem copilul cu un status bun de hidratare până în momentul în care imunitatea lui creşte şi poate elimina virusul. În infecţia cu rotavirus nu se dau antibiotice, deoarece există riscul distrugerii  microflorei intestinale, care are rol în apărarea antiinfecţioasă”, arată dr Ruxandra Drăghicenoiu.
Dacă se opresc din vărsături şi pot să mănânce, copiii mai mari sunt ţinuţi sub supraveghere în spital 24 de ore. La copiii mici, spitalizarea durează între trei şi opt zile, în funcţie de gravitatea simptomelor. Dr Ruxandra Drăghicenoiu atrage atenţia părinţilor să nu forţeze copiii să mănânce dacă ei nu pot. În boala diareică, uneori, copiii nu reuşesc să mănânce zile la rând. Părinţii trebuie să aibă grijă cu hidratarea micuţilor, prin porţii mici de lichide pe tot parcursul zilei.

ANALIZE. În trecut, infecţia cu rotavirus era confundată cu o diaree de natură bacteriană. În prezent, datorită testelor imunologice specifice, infecţia cu rotavirus poate fi diagnosticată în câteva ore. „Din materiile fecale se lucrează un test imunologic care detectează antigenul viral. Dacă acest antigen este prezent, se pune diagnosticul de infecţie cu rotavirus. Este singura analiză care detectează rotavirusul, rapid şi uşor de efectuat”, spune dr Ruxandra Drăghicenoiu.

VACCIN. Copilul poate fi imunizat contra rotavirusului prin vaccinare. Vaccinul se administrează sugarilor, înainte de vârsta de 6 luni, în două doze. Acesta nu este inclus în calendarul vaccinurilor gratuite.
Vaccinarea precoce a sugarilor induce protecţie contra virusului înainte de intervalul de incidenţă maximă a bolii, între vârsta de 6 şi 24 de luni.
Sursa

32 de gânduri despre „ROTAVIRUS

 1. rotavirusul poate fi contactat si de copii dupa 5ani .am un baietel de aproape 7 si a contactat virusul de la locul de joaca dintr-un mal.atentie mamici.va salut si sanatate maxima.la baietelul meu forma bolii a fost destul de grava.febra ,varsaturi,scaune apoase timp de 4 zile sub perfuzie si tratament antivomitiv.va salut pe toate mamicile.

 2. rotavirus este boala intraspitaliceasca
  in spitalul victor babes din timisoara o contacteaza copilasii imediat.(trei-patru zile)
  noi ne-am internat joi cu interocolita, luni a fost copilul foarte vioi si a mancat foarte bine iar marti dupa patru zile copilasul a fost daramat exact ca si o leguma, bineinteles i s-au facut dinou analizele si a iesit ca are rotavirus.
  medicii stiu lucru asta dar probabil nu pot sa faca nimic, sa speram ca o sa o tina sub control.

  sa auzim de bine si multa sanatate micutilor

  • am o fetita de 6 luni si am externato cu diaree din maternitate din Bucuresti, Giulesti. La 1,5 luni mi-a facut febra 40 de grade si scauna verzi cu sange. Chiar si acum mai am probleme cu ea …

 3. am un copi de un an jumate si a capatat acest rotavirus. eu cred ca l-a luat din spital pentru ca inainte de a ne interna la boli infectioase am fosi internati cu angina herpetica
  la spitalul municipal din constanta

 4. baietelul meu a facut acest virus la 3 luni si jumatate.am fost inetrnata la ploiesti cu enterocolita am stat 6 zile ne-am externat marti iar miercuri noapte mi-a facut febra 39cu 3,cu convulsie.ne-am internat iar la ploiesti sectia pediatrie 1 i s-a scazut febra dupa ce l-au chiuit 2 ore sa ii bage o branula,erau 3 asistente din 3 una nu a fost in stare il intepase si in cap.i-au spart toate venele posibile….am plecat pe semnatura de dimineata la bucuresti…am umblat prin toate spitalele ca sa nu ajung la alexandrescu…intr-un final tot acolo am ajuns…de ce fugi de aia nu scapi…iar de acolo din lipsa locurilor ne-au trimis la emilia irza…parca sa se numeste ..institutia de octrotire a memei si copilului …am stat internati 8 zile pe tratament cu axcetin si gentamicina si perfuzii apoi ne-a externat….copilul tot imi vomita dar mai putin scaune diareice mai putin….de luat in greutate nu i-a….mi se parea normal sa nu ne dea drumul pana nu era totul ok dar nu te poti contrazice cu dr…a zs ca trece de la sine…mai rau e ca trebuie sa dezinfectez toata casa si nu stiu cum voia veti vreo idee??

  • eu am avut un dezinfectant din spital insa e suficient sa mentii o curatenie desavarsita mai ales in camera copilului si sa ai grija la igiena ta dar si a celor din jurul tau care intra de obicei in contact cu copilul.

 5. AM O FETITA DE UN SI DOUA LUNI.A FOST INTERMATA IN SPITAL CU PNEUMONIE DE VINERI PANA MIERCURI LA ORA 13 SI A EXTERNATO.MIERCURI SPRE JOI A FACUT TEMPERATURA DE 39,5 I-AM DAT NUROFEN SI IA TRECUT 5 MIN.DUPA ACEEA A APRUT IAR TEMPERATURA FACEA DIAREE .DIMINEATA AM FOST IAR LA SPITAL SI NE ZIS CA E DE LA MANCARE.MITITICA NU AMANCAT NICI MACAR LAPTE.DIMINEATA LA CONTROL AU ZIS CA ARE RATOVIRUS SI CA LA LUAT DE ACASA.CUM ERA POSIBIL SA IL IA DE ACASA DACA EA A FOST EXTERMATA MIERCURI SI NOAPTEA A FACUT TEMPERATURA.E LUAT DIN SPITAL.DIN SLOBOZIA IALOMITA

 6. Am doi baieti, unul de un an si jumatate si cel mare de doi ani si sapte luni….am fost internata cu ei o saptamana cu diagnostic confirmat prin analiza – rotavirus. E cumplit, manutele pline de perfuzii 24 di 24, cel mic acum e bine dar cel mare nu….e apatic, nu mananca si vomita iar…nu stiu ce sa mai fac, sunt disperata…Se zice ca doar alcoolul de 95 de grade omoara acest virus, trebuie totul lua la mana, jucarii, papucei, cratite…totul dezinfectat bine…lenjerie spalata la 90 de grade…asa mi s-a spus. E cumplit sa nu poti sa faci nimic…virusul asta e teribil. Azi ma duc iar la spital cu el…aveti mare grija de micutii vostrii.

 7. Am o fetita de 18 luni, pe 27 Decembrie a inceput sa nu mai manance si sa faca febra nu ff mare dar totusi facea, in schimb nu a vomitat deloc. Pe 28 seara a facut febra 39cu 2,3 iar pe la 01 dimineata pe 29 avea 40 febra. Am chemat 112 si in 15min a venit o salvare si ne-a internat la Victor Babes din Bucuresti, ni-sa pus diacnosticul de enterocolita. De pe data de 30 dec.dupa ce au venit analizele ia fost administrat antibiotic. Pe 30 si 31 Decembrie fata super ok vioaie se juca, cat se poate de normala doar ca incepuse sa tuseasca de cand am ajuns in spital. In noaptea de revelion de pe la 02 dimin a vomat pana la 05 de vre-o 4 ori practic tot ce recuperase in cele 3 zile a pierdut. A fost perfuzata de dimineata si a inceput sa isi revina putin ca dupa perfuzie. De cand ne-am internat pe 29 Dec. pana pe 02Ian am fost vazuti de vre-o 4 doctori pentru ca asa e de sarbatori toata lumea e libera sau in concediu etc., fiecare care venea alta idee. Pe 03 Ian copilul devenise o leguma, iar doc care a vizitat-o ne spune ca are flora intestinala distrusa pt ca ia fost dat antibiotic fara nici-un pansament stomacal. Pe 04 Ian revine doctora care o trtase prima si cere inca un set de analize sange si scaun iar la rezultate iese ca are ROTAVIRUS. Asa ca aveti grija doamnelor si domnilor cu copii dvs ca daca patiti ca si noi sa va trateze 4 medici veti sta in spital 10 zile ca si noi de altfel! multa sanatate copiilor vostri si mare atentie cu locurile de joaca ca intradevar sunt un FOCAR DE INFECTIE SI MICROBI!!!!

 8. chiar in aceasta noapte implinim 10 zile de spital pediatrie respiratorii brasov.m-am internat cu fetita de 1 an si 10 luni cu bronsiolita..tratament specific.a 4 a zi de spital a inceput cu o varsatura in jet si a continuat cu varsatura si scaune apoase pana in prezent.vineri dim la 2 mi-a fost adusa si fetita de 3 luni cu acelasi diagnostic bronsiolita.deci fata cea mare a fost diagnosticata in a patra zi de boala cand deja era carpa,dar numai mi s-a sugerat sambata dimineata ca se poate face o analiza dar ca se face pe cont propriu..ne descurcam unde cand si cu ce bani.clar am trimis sotul cu o proba si in 20 min rotavirus pozitiv.astazi luni fiind fata mica a avut 4 scaune,nu a baut laptic.asa ca pe la 17 am hotarat sa trimit proba si ptr ea.nu zic ca practic m-am luptat cu asistentele sa-mi dea recipient si un fel de trimitere tot spunandu-mi cine mi-a recomandat,daca medicul a scris sa se faca..cu toate ca imi zace un copil in perfuzii de 5 zile si vomita si sufletul din ea.pana am racnit ca asa mi s-a

 9. Casunat,este dorinta mea,pe banii mei,40 lei adica.si sa ma lase lin.desigur in 20 min,pozitiv..nu s-a mirat nimeni dar tin sa cred ca evita efectiv punerea clara a diagnosticului la gandul ca las ca trece,mama inchide ochii ca a facut diaree..cum multora li se intampla.numai ca eu lucrez in domeniu,le mai cunosc,iar despre ce nu stiu caut imediat si citesc.secretomania e puternica in interiorul sectiilor,nu mai spun la nivel de spital..deci mamici din brasov,mare grija daca ajungeti in spital.nu umblati cu copiii pe holuri,stati numai in salon.daca faceti aerosol aduceti-va aparatul de acasa,daca nu aveti cumparati-va ptr ca odata facuta boala asta-bronsiolita-mai aveti de tras,nu lasati copilul sa puna mana pe nimic si dezinfectati tot in calea lui si cereti la primele semne:scaun apos,varsatura in jet si somnolenta excesita sa recoltati o proba..ptr ca nu e nimic mai tragic decat sa-ti zaca un copil in perfuzii 7-8 zile..sau sa zaca 2 copii in paturi alaturate.aveti grija de copilasi si multa sanatate

 10. bebelusul meu are doar 5 zile, iar in cea dea cincea zi au descoperit ca are rotavirusul, va rog sa-mi spuneti daca cineva stie ce se poate face. doctorii imi spun ca nu trebuie sa disper, dar eu chiar sunt disperat…
  va multumesc!

  • imi pare tare rau sa aud asta! Se poate sa nu fie rotavirus la varsta asta, toti bebelusii as fi avut dar daca ti se pare ca ceva nu e in regula, gaseste urgent un doctor neonatolog bun!

 11. buna ziua mamici si pitici,stau si citesc ce scrieti voi aici ,si eu sunt satula pana peste cap de dr din Romania ,nu de toti dar aproape ,Am un baietel de 1 an si 6 luni, la varsta de 6 luni a fost depistat cu bronsiolita acuta ,ne am chinuit o luna intreaa cu fel de fel de antib si medicamente date de catre dr lui pediatra ghEORghITA MARE VERONICA DE LA POLICLINICA BUJORENI DIN DR TABEREI BUCURESTI ,COPILU MEU NU SE FACEA BINE DELOC CU TOT CE I AM DAT AM AJUNS PRIN NISTE RELATII LA DR STANCIU ADRIAN DE LA BUDIMEX,CAND AM AJUNS ACOLO SI I AM ZS CATE MEDIC I AM DAT MICUTULUI DR M A INTREBAT VA IUBITI COPILUL?????????AM INLEMNIT ZIC DA CA PE OChII DIN CAP ,IMI ZC ,ATUNCI NU I MAI DATI DECAT STRICT CE VA ZC EU PT CA IL DISTRUgETI IN FINAL MI A DAT AEROSOLI SI IN 10 ZILE BEBELE MEU NU A MAI AVUT NIMIC ASA CA MARE gRIJA DRAgII MEI LA CE MEDICI MERgETI .II MULTUMESC LUI DZEU CA AM DAT DE ACEST DOMN DR.VA PUPAM SI VA DORIM MULTA SANATATEEEE!

 12. Articolul este excelent. Adresati-va medicului imediat cum remarcati aceste simptome! Noi am depasit momentul administrand copilului furazolidon 25 mg, metoclopramid picaturi (cu mare prudenta! pentru metoclopramid, cititi prospectul la mod administrare, reactii adverse si consultati medicul !) si Hipp ORS 200, ceai de menta, mucilagiu de orez. Trebuie multa rabdare, caci la inceput varsa imediat chiar si numai dupa o gurita de ceai. Primele 4 zile au fost cele mai grele si trebuie neaparat urmarit gradul de deshidratare de care un specialist.

 13. Problema cu rotavirusul exista si la spitalul de copii din Galati, fata mea avea rosu in gat si dupa 4 zile de la internare (4 zile pt ca daca nu dai spagaaaaaaaaaaaa nu se uita nimeni la copil) hop asa ca s-a capatat si cu niste rotavirus. In salonul unde a stat cele 4 zile erau doi copii cu virusul dupa ei, cand a ajuns fiica-mea la terapie int. intreb si eu ca prostu’ o asistenta daca nu cumva a luat de la ei, la care ea fffffffffff plina de ea DA CE DOM’LE CREZI CA VIRUSUL SARE ASA GARDUL ORICUM?………………………………..SI PANA LA URMA CONCLUZIA: A LUAT VIRUSUL DIN SPITAL!

 14. Buna ! ma numesc Manuela, sunt din Bucuresti si am un baietel pe nume Matei de 2 ani si 4 luni .Ne-am internat joia la Victor Gomoiu pt tratament de pneumonie si duminica noaptea au inceput varsaturile iar dimineta diaree .L-au hidratat, i-au pus perfuzii, i-au dat de varsaturi dar luni dimineata am aflat ca odata cu noi s-a internat un caz de rotavirus si daca sotul meu le-a spus doamnelor asistente ca ne-am imbolnavit in spital au si replicat ca am venit cu el de acasa . Sunt sigura ca personalul medical stiu cum e cu rotavirusul dar nu au ce face…..sau ar putea fi cinstiti si vorbi frumos !

 15. acelasi lucru tipic romanesc am patit si eu am doi baieti gemeni de 1 an jumate si ne am prezentat la spitalul budimex pentru niste analize se necesita 72 de ore pt aceste analize si duminica seara intra asistenta in salon si zice aici bagam pe cea cu diaree si aici bronsulita ,am solicitat sa plec pe semnatura dar sotia… analiza…. era vorba ca luni dimineata plecam am tinut copii in pat fara sa se coboare jos si nu a fost suficient, au inceput chiar cand asteptam iesirile sa vomite in jet si apoi a urmat si celalat copil si febre 39,5
  si hipoglicemie erau ca niste legume pe taraba… vedeai din zi in zi cum slabesc si nu i puteam ajuta o situatie de multe ori poate din vina personalului medical fara experienta si fara sa gandeasca cum sa pui in acelasi salon mai multe afectiuni….??????????

  • Eu am avut cu baietelul meu o experienta aseamanatoare , a facut rosu in gat si am rama sinternati la spital fara febra doar rosu in gat . Copilul manca era f vesel fara probleme i s-a administat antibiotic Zinat injectabil pana in ziua 3 cand a inceput copilu sa faca diaree asistentele imi spunea ba ca e de la mancare ba de la antibiotic . in cele din urma doctora o draguta dar fara experienta (medic rezident) a zis sa merge acasa sa-i dau orez. Acasa nimic nici o ameliorare .Joi seara am ajuns in UPU CU GLICEMIE 40 Aproape de coma copilul deja de 5 zile facea diaree s-a deshidratat. A stat in perfuzie 3 zile cu repaos alimentar si i sa administrat si antibiotic aceasta la interventia de urgenta a Doamnei Profesor Moraru Evelina . In fine s- A facut copilu bine . Ceea ce ma socat este ca toti stiu ca acolo este acest virus si cauta sa ascunda mizeria sub pres …… o data nu am simtit miros de clor sau ceva dezinfectant degeaba infirmierele spalau de 5 ori pe zi daca se folosesc niste substante de 3 lei care fac doar spuma in conditiile in care se aloca miliarde pt produsele de curatenie . Toate acestea se intampla in spitalul Sf. Maria Iasi un spital universitar asa ceva este aproape inimaginabil. Noi am avut noroc copilul are un an si 10 luni si a rezistat saracu 7 zile cu diaree 8 scaune pe zi. Puteam sa il pierd cine se facea responsabil? am venit de acasa cu rotavirus asta este explicatia lor de parca eu si noi in general nu stim ca acest virus se gaseste in spitale si colectivitati .

 16. Din povestile spuse de voi am ramas fara cuvinte 😦 Fetita mea are o luna si nu stiam ce sa fac, acum sigur voi fi de acord sa-l faca fetitei. Sa auzim numai de bine despre copilasii nostri

 17. Buna, mamicilor,
  eu sunt mama unui baietel de 2,7 ani si tocmai ne-am externat de la Matei Bals, unde am ajuns pentru gastroenterocolito acuta.
  JURNALUL UNEI INTRENARI
  – joi, 26.07: un scaun moale la pranz, febra 39,1, scazuta cu Novocalmin. La ora 17 avea 37,8. Cand s-a trezit copilul era din ce in ce mai apatic, nu se mai juca (de fel fiind un „copil atomic”) si spunea ca-i e rau. La ora 18.30 am chemat ambulanta, pentru ca facuse deja 39,8!!! Peste jumatate de ora am luat copilul si am plecat la Alexandrescu disperati. Cand am ajuns acolo, a vomitat cu jet (niciodata nu mai facuse asa). Acolo i-au facut injectie cu algocalmin si metoclopramid pt febra si starea de voma, dar nu i-a scazut febra decat dupa vreo 6 impachetari. Ne-au pus diagnsticul, ne-au dat saruri de rehidratare si antitermice, dar si un bilet de trimitere catre Bals daca vor continua scaunele si varsaturile
  – vineri 27.07: spre pranz nu mai avea febra mare, insa a facut 3 scaune destul de moi si urat mirositoare . A inceput sa refuze mancarea, iar lapte bea fff putin.
  – sambata 28.07: dimineata nu mai avea febra deloc, dar pe la 9 a vomitat de 2 ori la intreval de 15 min, in jet. Am zis; Gata!Mergem la spital! Am plecat cu el la Bals, si dupa vreo 2 ore de asteptare la CG pt un consult, s-a stabilit ca are nevoie urgenta de intrernare pentru ca este ff deshiddratat. Dar era problema cu locurile in saloane, asa ca am mai stat 15 min pana s-a gasit ceva…Acel ceva era un pat pliant, pus intr-un salon, pt ca erau copii si in camerele de tratament, si in cabinetele medicilor…nebunie totala…
  Pe la ora 14.30 I s-a pus o branula la manuta si 3 perfuzii. I s-a recoltat sange pt analize si mi-au dat recipient pt coprocultura. Doctora de garda a trecut prin salon pe la 5, s-a uitat fugitiv la toti si a plecat. Seara nu ne-a mai vazut nimeni. Toata ziua nu a mai vomitat deloc (nu mancase decat 360 ml lapte toata ziua…) si nici scaune nu a avut, iar la 22 avea 36,6
  Noaptea a fost foarte agitat si a dormit cu biberonul de apa in brate: se mai trezea din ora in ora sib ea cate o gurita de apa….Nu m-a lasat sub nicio forma sa-l pun pe noptiera…
  -duminica 29.07: dimineata pe la 10 a venit doctora la vizita, dar a vorbit doar cu celelalte mamici..pe mine parca nici nu ma vazuse…Imi dau seama ca trebuie sa+I dau spaga de rigoare, vorbesc cu o infirmiera sa ma duca la ea la cabinet, merg frumos si+I bag 1 milion in buyunar si+I spun ca as dori sa stiu si eu cum au iesit analizele copilului. Imi spune ca e foarte ocupata cu 5 extrenari si 6 internari, dar va veni sa-l vada.

 18. Pe la pranz, dupa ce aflasem ca vor pleca 2 mamici din salon (eram 4), mi s-a spus ca ma voi muta intr-un pat normal. Ma bucuram, pentru ca-mi era teama sa nu cada din acel pat pliant copilul. Fusese agitat noaptea trecuta si-mi era frica ca voi atipi, si nici nu puteam sa stau cu mana pe el pentru ca era o caldura insuportabila in salon. Apoi au venit din alt salon 2 mamici cu “pile” pe la asitente sau doctora si cadea variant de a ma muta in alt pat…Dar una dintre ele, carea avea o fetita de 10 ani a fost ff draguta si a acceptat ea patul pliant. (In noaptea aceea baiatul a dormit neintors..:) ) Pana la ora 17 mi-am iesit din minti. Doar o perfuzie la copil, nu manca nimic (decat 200 ml lapte), era iritat si apatic, facuse 3 scaune moi, si se vehicular zvonul ca vin ff multi copii si va trebui sa puna sic ate 2 in pat, iar cine nu vrea poate sa mearga la particular… Cazul lui nu era ff grav, fata de alti copii care avea 15-17 scaune si vomitau tot ce mancau…, asa ca as fi preferat sa plec sa+I fac tratamentul la policlinica de langa blocul meu, decat sa ia alte boli de la ceilalti copii. Pe la 17 a venit doctora in salon la cotravizita. Cum a intrat,, si+a adus aminte de mine si m.-a chemat in cabinet. A fost fff draguta si mi-a explicat ca e fff deshidratat, are usoara anemie si glicemia scazuta, dar nu este foarte grav. I-am spus ca as prefer sa plec cu el daca vor mai veni multi copii in salon, dar mi-a explicat ca nu poate pleca cu branula la mana din spital, si e bine sa mai astept o zi, sa vedem daca incepe sa manance, pentru ca in salonul nostru nu va mai baga pe nimeni..
  Dar nu a vrut sa manance nimic, asa ca am hotarat ca e mai bine pt el sa ramanem. Noaptea alta perfuzie. În aceeasi noapte am vorbit cu asitenta sefa despre analizele la coprocultura, care nu era inca gata. Totusi,una era déjà efectuata iar rezultatul era Pozitiv pentru Rotavirus…..:(. Surprinzatoare mi s-a parut cerinta acesteia, de a u spune in salon ca baietelul are virusul acesta. Dar mai era un bebe de un an care avea acelasi virus in salon iar mamica lui ne spusese. Am spus si eu, pt ca nu era correct fata de celelalte mame, sa-şi lase copii în apropierea alor nostril.
  – Luni 30.07: Cand a aflat cat de putin mancase diminica, mi-a spus ca nu ne externeaza in ziua aceea, sa mai asteptam o zi. Dar baietelul a inceput sa manance in acea zi si altceva in afara de laptele fara lactoza: mar copt cu biscuit, banana, branzica de vaci, biscuit sarati si b ea fff multa apa şi putin ceai de menta cu glucoză…
  La pranz alte 3 perfuzii. Nu a mai facut niciun scaun si nici nu a vomitat. Starea lui era din ce in ce mai buna si era si mai vioi

 19. – Marti 31.07: s-a trezit cu multa foame si a „ras” 330 ml lapte si ar mai fi vrut dar nu i+am mai facut de teama sa nu vomite. A mancat un biscuite sarat, 3sferturi de banana si vreo 9 lingurite de mar cu biscuiti. Pe la 10 vreo 5 salatini si jumatate de felie de cascaval. Pe la 11.30 inca 120 ml lapte si 10 salatini. Cand a venit doctora si ne-a vazut ne-a spus ca ne da drumul acasa dupa ce mai facem o perfuzie la pranz…Fericire maxima!!!
  Ne-a facut fisa de externare si mi-a explicat tot ce era necesar sa fac acasa. A fost foarte draguta si mi-a lasat si nr de telefon in caz ca mai am nelamuriri. La 0ra 14 eram déjà acasa…

  Nu reusesc sa inteleg de unde a luat virusul, pentru ca in ultima vreme nu a intrat in contact cu alti copii, mergand cu el doar la plimbare, nu in parc.
  Oare ar fi putut sa reziste enterocolita netratata in jur de 2 saptamani Chiar nu stiu ce sa zic…
  Acum 2 saptamani verisorul lui de 10 lunia fost de urgenta la spital pt ca a fost intoxicat cu nitriti din apa unui put (fusese la bunici), iar la 3 zile I s-a spus ca are enterocolita (de rotavirus nu I s+a spus ca ar avea..). Doctorii nu au informat mama sa nu duca copilul in contact cu alte personae, iar ei au venit in vizita la noi. Baietelul meu a luat suzeta bebelusului, iar la 2 zile a facut febra. Noi nu l-am dus la medic (aici avem mare vina…) pentru ca a baut o limonada mai rece si am considerat ca a facut rosu in gat. I+am dat anitermice si antibiotic 5 zile. Apoi vreo 4 zile nu a mai facut febra. Dupa aceasta perioada a inceput din nou cu starile febrile. Am vorbit cu pediatrul si ne-a spus ca e posibil sa fie din cauza aerului conditionat (si chiar fusese in functiune mai mult decat de obicei). Alte 5 zile de antitermice cu antibiotic. In ultimele 2 zile facea cate un scaun pe zi, jumatate tare, jumatate moale, dar urat mirositor. A cincea zi era joi, 27.07, cand starea febrila (care disparuse de 2 zile) a revenit si a atins maximul si am ajuns la Alexandrescu…

  Asadar, nu sunt lamurita cum am contactat rRotavirusul….Oare e posibil sa+l fi luat de la baiatelul din salon sambata si duminica dimineata (cand am dat probele pt coprocultura )sa fi fost déjà infectat? Sau l-a avut si nepotelul meu iar doctorii nu i-au spus nimic mamicii lui?

  Oricum, cel mai ciudat in povestea noastra este ca noi am facut vaccinul Rotarix pana la 6 luni, tocmai pentru ca am vrut sa-l ferim de asa ceva (pentru ca nu era obligatoriu vaccinul), dar se pare ca nu a avut efect…

 20. george
  buna ziua,citeam ce se scrie despre rotavirus si am ramas stupefiat,deoarece si eu am un baietel de 1an si 4 luni ,iar pe data de 29.12.2012 am fost cu el la spital pentru ca avea febra si nu se mai putea tine sub control cu antitermicele,am fost la urgenta si ne a internat pentru febra si rosu in gat dupa ce l a vazut un medic ,care de altfel este si sef de sectie la pediatrie,ok bune si frumoase ,a inceput tratament cu ampicilina si gentamicina ,i a bagat si un supozitor si i a trecut febra chiar din ziua respectiva ,am stat internati sambata,duminica si luni ,dar surpriza de acum incepe pentru ca duminica noaptea a internat pe cineva cu o fetita de 1 an cu noi in salon care era suspecta de rotavirus lucru aflat dupa aceia adica luni ,si am cerut externare la cerere ,noi eram foarte bine si vioi si tot,ne mai dat 4 injectii acasa ,axetina 750 si le am facut ,totul ok ,dar miercuri pe 2.1.13,seara a inceput sa vomite din senin fara febra fara diaree fara nimic,am zis ca nu i a placut ceva ,dar noapte si dimineata a vomitat tot si apa si tot,si dimineata a facut diaree,am plecat de urgenta la spital tot la doctorul care ne internase si inainte ,surpriza am luat rotavirusul din salonul in care am fost internati ,si a facut si are forma ceva mai grava a virusului,dupa 3 zile la perfuzii,si tratament vad ca este un pic mai bine ,dar tot fara nici un chef de nimic este ,dar sa speram ca o sa fie din ce in ce mai bine ,asa ca mare grija mamicilor cu spitalele dar nu avem ce face .

 21. buna sunt mamica la un bebelus de 2 luni si am tot auzit de ROTAVIRUS am intrebat pediatra ce pot sa fac ca sa devina imun……… mi-a comentat despre vaccinul care se poate face si ca costa 302 lei doza si ca sunt 2 doze …………as vrea sa intreb pe mamicile care au avut probleme cu copii daca le-au administrat vaccinul sau nu ……..va multumesc ………..si sa aveti insanatosire grabnica la copilasi….poop

 22. Buna tuturor. eu tocmai am iesit cu fetita din spital pentru k a avut rotavirus. nu am vaccinat o si l a facut intr o forma f grava in prima zi a avut chiar 13-14 scaune apoase unul dupa altul. in urm zile a inceput sa scada nr de scaune. e f periculos virusul asta pentru k te deshidratezi fff mult si este necesara internarea. pe langa asta mai sunt si varsaturi cu dureri continue de burtica in primele 3-4 zile, plus febra mare(denisa mea-2 ani 6 luni si 3 sapt, a avut si 39,4).e groaznic. suferi si tu si fetita in acelasi timp.
  dr mi a zis k daca as fi vaccinat o nu ar mai fi facut asa de rau. ar fi facut o forma mai usoara. si mi-a mai zis un kinetoterapeut care are un copil de varsta denisei , acelasi lucru: daca il vaccinezi cik nu mai face asa rau.
  am mai aflat din spital k sunt mai multe tipuri de rotavirus, iar daca il faci o data nu este exclus sa il faci si adoua oara, insa a2a oara se face intr o forma mai usoara si nu mai necesita tratament perfuzabil, il poti trata acasa.
  Apropo de tratament: este unul usor, siropele pentru burtica , saruri de rehidratare, pliculete pentru intarirea scaunului si bineinteles perfuzia cu glucoza si clorura de sodiu in fiecare zi, timp de 5-6 zile, depinde de cat de repede se reface copilul.nu necesita antibiotic.
  citeam mai sus si vad k toti spun k acst rotavirus l au luat din spital, eu la fel am patit. de la budimex knd am fost sa fac analizele pentru o alta problema cu burtica, a doua zi a inceput sa faca febra, apoi ne a internat. peste 2 zile ne a trimis la matei bals k ei sunt incapabili sa aiba grija de copii. mai ales asistentele sunt f indiferente.
  in fine, ca sa raspund catalinei, nu poti face nimic sa devina imun, daca nici vaccinarea nu e sigura, atunci nu mai ramane decat sa ne rugam la Dumnezeu sa ne fereasca de ceea ce e mai rau. oricum Dumnezeu are planul Lui pentru fiecare in parte, iar knd te trece prin incercari poate face din tine un om nou.
  Catalina, imi doresc sa nu treci prin ceea ce am trecut eu si multi altii. sa iti traiasca puiul si sa fie sanatos.
  Sanatate tuturor si multa iubire.

 23. Irina, imi pare foarte rau.N-am mai verificat pe aici si n-am stiut ca ai postat.
  Si eu am regretat ca nu l-am vaccinat pe alex …dar el a luat la 8 luni asa ca nu stiu cat de devreme as fi putut. E o boala foarte urata…asa cum ai descris-o.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s