Principiul 1 – Accentul trebuie pus mai mult pe progres si mai putin pe perfectiune.


Pentru cei mai multi, totul a inceput cu „cliseele parintilor” – adica vorbele auzite atat de des:

„Cand o sa ai si tu note bune ca sora ta Brianna?”

„De ce nu alergi si tu asa repede ca Nathan? Doar el este mai mic decat tine!”

„Uite, ce delicata e Nikki. Vezi, e asa de draguta si abia gusta cate ceva.”

Mesajele au fost clare si au fost rostite cu destula tarie.

Ni s-a spus ca daca ne vom da mai mult silinta, daca vom invata mai mult, daca vom avea mai multa rabdare, daca vom fugi mai repede, daca vom sari mai sus si vom arata mai bine, lumea va deveni pentru noi un loc mai bun si mai sigur. Un loc in care oamenii ne vor iubi si niciodata nu ne vor parasi. Si, astfel, perfectiunea a devenit standardul nostru. Am inceput sa credem ca greselile apartin doar celor nepregatiti din punct de vedere spiritual. Cu siguranta, noi ne putem ridica deasupra acestui nivel.

….

Harul Lui ne ajuta sa radem de noi insine si sa ne vedem imperfectiunile ca fiind de folos si nu niste piedici. Deodata, ne dam seama ca scopul nostru nu este perfectinea, ci progresul. Acele zile in care nu ne gasim cheile… nu ne gasim masina… nu gasim nici macar parcarea… sunt bine venite. Numai atunci putem sa ne debarasam de parerea ca demnitatea noastra se masoara prin rezultatele muncii noastre si ca acceptarea noastra se bazeaza pe realizarile pe care le avem. Numai atunci este posibil sa renuntam a fi o persoana perfecta, casatorita cu un partener perfect, care sa creasca niste copii perfecti… in timp ce inca traieste pe un pamant cu oameni imperfecti.

1. Apreciaza si rasplateste caracterul, nu performanta.

„Sunt mandru de tine ca nu ai renuntat in timpul meciului.”

„M-am bucurat asa mult ca te-ai oferit sa ma ajuti la curatenie in aceasta dimineata.”

„Imi place foarte mult ca ii ajuti pe altii cand vezi ca au greutati.”

„Sunt atat de mandru de tine pentru ca ai inapoiat banii casierului.”

2. Fixeaza niste standarde realiste.

3. Asteapta-te la greseli.

4. Priveste greselile ca niste experiente din care poti invata.

Diferenta dintre esec si experienta consta in lectiile pe care le invatam.

5. Invata-i pe copii calitatea, nu perfectiunea.

Calitatea poate fi in aranjatul unei mese, in aspirarea unei camere sau in asezarea hainelor in dulap. Parintii care cresc „copii minunati” cauta ocazii de a spune „bravo”.

6. Pune accentul pe realizarile personale, nu pe competitie.

Contracareaza in mod constant comparatiile, ajutandu-i pe copii sa-si stabileasca scopuri individuale si obiective personale.

7. Evita comparatiile.

Deoarece copiii isi vor compara infatisarea, notele si abilitatile cu ale celor din jur, parinti trebuie sa recunoasca si sa cizeleze trasaturile individuale si capacitatile lor unice.

8. Arata dragoste neconditionata

… in ciuda circumstantelor, indiferent de rezultat si in orice situatie.

inseamna sa mergem cu ei in parcul de distractii chiar si dupa ce au pierdut cu scorul de 24-3

inseamna sa le cumperi de la magazin un trofeu cu „sportivul anului” sau poster pentru usa: „Aici locuiesc niste copii minunati”.

Biletele in ghiozdan si in pachetul cu mancare sunt modalitati minunate  de a-ti arata dragostea fata de ei, mai ales in momente in care ei insisi nu se mai iubesc.

9. Separa performanta de persoana lor.

Este subtil, insa semnificativ. Cei mai multi copii nu pot face diferenta intre ceea ce fac si ceea ce sunt. Este o mare diferenta. Cand este vorba de disciplina, fii foarte concret. Spune-le ca ceea ce au facut este o greseala, insa asta nu inseamna ca ceea ce sunt este o greseala. La urma urmei toti facem greseli dar daca copiii ajung sa creada ca ei sunt niste greseli (si nu ca au facut o greseala), batalia e aproape pierduta. Identitatea lor este falsificata, iar aceasta profetie care s-a implinit in fata ochilor lor este greu de combatut.

„Ceea ce ai facut a fost gresit si inacceptabil. Ai facut o greseala. Dar asculta-ma cu atentie: aceasta nu inseamna ca tu esti o greseala sau ca nu poti sa faci lucrul acesta mai bine. Te iubesc. Esti o persoana responsabila si serioasa, insa ceea ce ai facut astazi a fost ceva iresponsabil. Sa vorbim acum despre acest lucru.”

10. Lipeste undeva „Declaratia de imperfectiune” si traieste dupa ea!

Declaratie de imperfectiune

De astazi incolo, eu…………………………………….., ma declar a fi un parinte imperfect, care traiesc cu un partener imperfect, impreuna cu care crestem copii imperfecti. Recunosc ca, in calitate de om, am facut greseli in trecut si voi mai face si in viitor. Nu sunt entuziasmat de greselile mele, insa sunt entuziasmat de cresterea mea. Am hotarat sa nu mai fiu robit nici de teama de viitor, nici de remuscarile din trecut. Cand voi mai comite vreo greseala, voi invata din ea, ma voi folosi de ea in cresterea mea si voi progresa datorita ei. Ma voi ridica si nu voi zace cazut. Mi-am dat seama ca sunt iubit nu datorita realizarilor mele. Pe masura ce voi deveni un parinte mai bun, imi voi marturisi greselile si celor din familie, pentru ca si ei sa invete din esecurile mele. Am hotarat ca din aceasta zi a nu mai fiu manat de pasiunea mea pentru perfectiune. In schimb, voi fi animat de dorinta mea de progres si crestere.

„Cum sa crestem niste copii minunati” – Chuck is Jenni Borsellino

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s